Koyun ve inek yetiştiriciliğine göre çok farklı bir alan olan kanatlı yetiştiriciliği, işini hakkı ile yapan yatırımcıyı, büyükbaş veya küçükbaş sektörüne göre, çok daha kısa sürede zengin edebilecek bir yatırım türüdür.
Tavuk çiftliği kurmak, başlı başına özveri isteyen bir iş olduğundan, ihmale ve kararsızlığa yer vermemektedir. Eğer yumurta veya beyaz et satarak para kazanmak gibi bir hedefiniz var ise, paradan önce bu işi yapmak konusunda ciddiyetiniz önem taşımaktadır. Paranız olmasa da, hayvancılık kredisi veren bankalar ve Tarım ve Hayvancılık sektöründe destek veren Kamu Kuruluşlarından destek alarak işiniz kurabilirsiniz. Bu içeriğimiz de siz değerli okuyucularımıza finans kuruluşlarından hayvan kredisi çekerek Devlet Destekli Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulumu hakkında bilgiler anlatacağız.
Kurmak istediğiniz tavuk çiftliği tamamen sizin yatırımınıza bağlıdır. Yumurta veya beyaz et üretimi için yapacağınız tercihle birlikte hayvan sayısı ile kısa ve uzun vadede hedeflerinize göre bir çiftlik kurmalısınız. Amacınız 300-500 adet tavuk besleyerek, ek gelir elde etmek ise, profesyonel prefabrik tavuk çiftliği kurmanız gerekmez. Böyle bir tavuk çiftliğini bankadan 20 bin lira hayvancılık kredisi çekerek kurabilirsiniz ancak amacınız 20.000 yarka bulunan büyük bir çiftlik kurmak ise, hiç sermayeniz yok ise banka kredisi ile bu projeyi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Günümüzde kurulan tavuk çiftlikleri 3 tiptir. Bunlardan prefabrik, çadır tipi ve ev tipi konteyner tavuk çiftlikleridir. Eskiden olduğu gibi, 50 metreye 15 metre büyüklüğünde bir bina inşa etmek çokta mantıklı değildir. Çünkü betonarme bir bina için sermayeniz yetmeyeceği gibi, hayvan kredisi ile de karşılayamazsınız.
Yine tavuk çiftlik kurulumu için hayvan kredisi çekmeden önce yapılması gereken en önemli husus, arazinin teminidir. Eğer adınıza kayıtlı tavuk çiftliği kuracağınız bir araziniz varsa bile, İl özel idaresine bir dilekçe ile başvurarak, tavuk çiftliği kurmak istediğinizi ve bu çiftliğin kurulumu için arazinin uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Başvuru sonrasında İl Özel İdaresi tarafından, tavuk çiftlik kurmak istediğiniz arazi denetlenecek ve tavuk çiftliği kurulumu için yasal şartları taşıyıp taşımadığı incelenecektir. Dikkat edilecek hususlar ise, adınıza kayıt durumu veya kira sözleşmesi, meskun mahal olup olmadığı, en yakın yerleşim merkezine mesafesi, çiftliğin elektrik ve su şebekesinin olup olmadığı ve bu alana kaç tavuk kapasiteli çiftlik kurulabileceği gibi hususlardır. Başvurular sonrasında Orman Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, TEDAŞ gibi kuruluşlar ile de görüşmeniz gerekebilir. Yine yasal prosedürlere takılmamak için, internetten okuduğunuz bilgiler ile sınırlı kalmayıp, projeniz için ikamet ettiğiniz yerde ki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve Belediye Başkanlığınıza müracaat ederek, yapmanız gerekenler ve güncel hibe ve teşvikler hakkında bilgi almalısınız. Yasal prosedürler ile bu kadar uğraşmak istemezseniz, tüm evrakları tam olan ve satışa sunulan bir tavuk çiftliğini satın alabilirsiniz. Ya da, profesyonel olarak bu işi yapan, tüm yasal prosedürleri sizin yerinize halledecek, hayvan kredi başvurusu yapacak, uzman bir firmadan teklif alabilirsiniz. Satılık tavuk çiftliklerini buradan takip edebilirsiniz.
Son yıllarda, popüler olan ve bankadan kredi çekerek 50-100 tavuk ile birlik küçük yatırımcının tercih ettiği projelerden biri de organik salma tavukçuluk projeleridir. Organik tavuk yumurtaları, köy yumurtası adı altında satışa sunulduğundan fiyatları standart yumurtaların iki katı civarındadır. İstanbul’da 1 TL. fiyat biçilen organik tavuk yumurtaları görebilirsiniz. Bu sebeple salma doğal tavukçuluk işine giren birçok çiftçi ve girişimcimiz mevcuttur. Eğer sizde böyle bir proje içine girmeyi hedefliyorsanız, kredi çekerek girişimi gerçekleştirmeden önce yapmanız gereken ilk şey, yumurta satışı için pazar araştırmasıdır. Çünkü 2016 ve 2017 yıllarında günlük 10 adet yumurta için pazar bulabilirsiniz ancak, her gün 500 adet yumurtanın satışı oldukça zor olacaktır. Pazar araştırması yapmayan dostlarınızın tavsiyelerini dinleyerek bu işe girmeyin ve mutlaka satış yapmayı hedeflediğiniz esnaflar ile net görüşmeler sağlayın.
Kırsal kalkınma kurumu 3 farklı projesi ile destek vermeye devam etmektedir. Kuruluş 101-3 nolu tedbiri ile kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler için destek verirken, 101-4 nolu tedbiri ile de “Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelere” destek sağlamaktadır. Yine 103-3 nolu tedbir, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması için destek vermektedir. İPARD ve İPARD2 projesi kapsamında Kırsal kalkınma kurumuna tavuk çiftliği kurulumu için hibe ve teşvik başvurusunun nasıl yapılacağını bu linkteki görsele tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu görselde başvuru süreci adım adım anlatılmıştır.
İkinci bir destek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016 yılında ve 2017 yılı projeleri içerisinde yaptığı 30 bin lira hibe projesidir. Devlet yerli üretim için, köye dönüş yaparak, hayvancılık ve tarımla uğraşan çiftçilere faizsiz ve geri ödemesiz kredi desteği sağlıyor. 2016 yılında kümes hayvanı yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler 30 bin lira hibe kredi için başvuru yaptılar ve şuan başvurular sonuçlanmak üzere.
2017 yılı içerisinde de, köye kesin dönüş yapan 15.000 kişiye 30’ar bin lira tarım ve hayvancılık hibesi verilmesi planlanıyor. Henüz tasarım aşamasında olan proje ile birlikte Tarım Bakanımız sayın Faruk ÇELİK’in 2017 için Milli Tarım Projesini gündeme getirmesi bu proje ile birlikte birçok hibe, teşvik ve faizsiz kredi paketlerinin gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.
İş kurmak isteyen girişimcilere 2017 ve 2018 yıllarında da desteklerini sürdürecek olan kuruluş, hayvan satın almak için para ödemezken, 32 saatlik eğitimlerine katılan girişimcilere nace kodları dahilinde destek sağlıyor.
Kosgeb’in desteklediği projeleri dahilinde 10, 10.01, 10.11, 10.12, 10.13 numaralı nace kodları ile Kümes hayvanı işlenmesi ve saklanması, et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı için hibe vermektedir. Bunun dışında, suluk alımı, yarka satın alma, civciv alımı tavuk çiftliği kurulumu için; KOSGEB HİBE KREDİ DESTEĞİ VERMEMEKTEDİR.
İlk bankamız Ziraat Bankasıdır. Ziraat, tavuk çiftlik kurmak isteyen müşterilerine yıllık %5 faiz oranı ile kümes hayvanı çifliği kredisi vermektedir. Bu krediyi çekmek için banka şubesine bizzat başvurmak gerekir. Bankanın kredi temsilcileri, sizlere;
gibi konularda danışmanlık hizmeti vererek, yatırım için kredi alıp alamayacağınızı değerlendirecektir. Eğer yüksek miktarda kredi çekmek istiyor iseniz, banka sizden belirli oranlarda teminat isteyebilir. Ancak talebiniz organik veya salma tavukçuluk için 20-50 bin lira seviyesinde ise, kredi notunuzda problem yok ise, kısa sürede kredinizi çekebilirsiniz. Bazı girişimciler Ziraatten 250-500 bin lira kredi talep ettiklerinde bankanın teminat taleplerinin yerinde olmadığı konusunda yorum yapmaktalar ancak yıllık %5 faiz oranı ile hayvan kredisini başka bir bankadan alamazsınız. Ziraat bankası hindi yetiştirenler için beş bin, kaz, ördek, bıldırcın ve yumurta tavuğu için bin, deve kuşu için 100, damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu için 10 bin hayvan yetiştirme şartı getirmiş olup, bu sayılar altına damızlık kanatlı kredisi vermemektedir. Ancak amacınız etlik piliç ise 10 bin, yumurta tavuğu ise 7.500, ördek veya kaz ise 2.500, deve kuşu yetiştirmek ise 50 adet hayvan satın almak zorundasınız. Banka hindi yetiştirme kredisini ayrı bir kategoride listelemiş olup, hindi yetiştirmek isteyenler ise en az bin hayvan satın almak zorundadır. Ziraat bankasının hayvan kredisini buradan incelebilirsiniz. Krediyi hem hayvan satın almada, hemde çiftlik için gerekli tüm giderlerde harcayabilirsiniz. Ayrıca hiçbir bankada olmayan yılda bir ve 7 sene vadeli tek kredi Ziraat Bankasındadır.
İşbankası, Denizbank, Akbank, Şekerbank, Vakıfbank, TEB, Garanti, Finansbank ve diğer tüm devlet ve özel bankalar tarım alanında hayvan kredisi verirler ancak bu kredilerin vadeleri ve faizleri Ziraat Bankasının gibi değildir. 2016 yılının Eylül ve Ekim aylarından itibaren ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarının %1 seviyelerine yaklaşması ve 48 ay (4) yıl vadeli kredi verilebilmesi nedeniyle, bu bankaların tümünden 48 ay vadeli hayvan kredisi niteliğinde bireysel ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz.
Yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerimiz, araştırma yapmadan bu işe girmeyin.
İşten anlamayan kişilere güvenerek yatırım yapmayın.
Kosgeb’in kredi vermediğini unutmayın
ve besmele çekmeden hiçbir işe başlamayın.
Hayırlı işler dileğiyle. Saygıyla..
Mobil: +90 (505) 507 04 18 (Mimar İdris YAĞMAHAN)