Her başvuran TKDK hibe desteğini almaya hak kazanamaz. Başvuruyu yapan kişi, yatırımın yapılacağı lokasyon, işletmenin kapasitesi vs gibi birçok konu puanlamaya tabi tutulur. Ayrıca inşaat işleri içeren TKDK/IPARD desteklerine başvuru yaparken yapı ruhsatının alınmış olması gerekmektedir. Yapı ruhsatının alınması için de zemin etüdü yapılması, mimari, statik, elektrik, makine projelerinin çizilmesi, teknik proje ve iş planının yapılmış olması zorunludur. Ve tüm bu sayılanlar için ciddi miktarda para harcamanız gerekmektedir. Hak kazanılacağı bilinmeden harcama yapmak mantıklı olmayacağına göre gerekli seçim kriterlerinin bilinmesi hayati öneme sahiptir.
TKDK/IPARD Hibe desteklerinin yapılan başvurular iki unsura göre değerlendirilerek puanlanır. Tabii ki en yüksek puanları alanlar desteğe hak kazanırlar. Bunlar;
I- IPARD-2 programında yer alan seçim kriterleri ve buna göre elde edilecek puanlar,
II- iş Planı değerlendirme puanlarıdır.
İş planı 3 ana başlıkta ve toplamda 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunlar;
1) Mali Değerlendirme (65 Puan)
a) Başvuru sahibinin mevcut mali durumunun değerlendirilmesi (40 Puan)
b) Başvuru Sahibinin Projesinin Değerlendirilmesi (25 Puan)
2) Başvuru Sahibinin Yönetim ve Teknik Kapasitesinin Değerlendirilmesi (15 Puan)
3) Pazarlama Kapasitesinin Değerlendirilmesi (20 Puan)
İş planı değerlendirme sonucunda alınan puan 40 veya üzerinde ise projenin değerlendirilmesine devam edilir. Bu barajı geçemeyenler zaten destek alamazlar.
Eğer iş planınız vasat ise işin uzmanları iş planını iyileştirebilirler. Ama IPARD programındaki seçim kriterlerini değiştiremezsiniz. Bunun için başvuru yapmadan önce bu kriterlerin neler olduğunu bilmek ve bunlara uygun başvuru yapmak gerekir. Böylelikle hem işin başında başarı şansınız hakkında bilgi sahibi olur hemde boşa para harcamamış olursunuz.
Peki nedir bu seçime esas IPARD programı sıralama kriterleri derseniz anlatalım. Yatırım konuları itibariyle aşağıdaki şekildedir;
Mobil: +90 (505) 507 04 18 (Mimar İdris YAĞMAHAN)